【投資新手系列:供股即係股價跌?】

0
282
供股

上次WavingCat就同大家分享左咩係配股,今日就同大家講下咩係供股啦! 供股係一種常見嘅集資方法,有好多公司都會採用供股方式去集資。最近,大洋集團(01991.HK)就宣布折讓22.22%供股,集資還債。 究竟供股係咩意思呢?一宣布供股,股價就會跌?WavingCat就為大家一一解答!

供股係咩?

供股是上市公司的其中一種集資方式,公司會發行新股供現有股東認購,並會設定供股比例及供股價。供股比例就是可供多少新股的比例,例如股東手頭上有1,000股股份,供股比例為4供1,最多就可以供1,000/4,即是250股股份。 供股可分為兩種,一種是沒有供股權買賣的open offers;另一種則是可買賣供股權的rights issues。在設有供股權買賣的供股中,股東可選擇是否參與供股,唔參與的話就可賣出供股權賣出;相反,想認購更多新股,亦可以在市場認購其他股東放棄的供股權。

供股價又係咩?

即每股新股要用多少錢買入,一般來說,供股價會較市價有折讓,即低於市價。如股票現市價是HK$100,供股價是HK$80,即有20%的折讓。

供股會令股價下跌?

通常某公司一宣佈供股,該股價一般都會下跌,理由是多數股民不歡迎供股,某些慈善基金也沒有多餘的錢參與供股。不想供股的人中,有一部分會選擇把股票賣掉,導致股價下跌。

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓