【3分鐘就叉好電?氫能源係咩嚟?】

0
240
氫能源

你地平時有冇留意開氫能源概念股呢?有人話「氫能源係未來十年就可以取代電動車」 咁你又知唔知氫能源係咩嚟?點解話佢把砲呢,就係因為要充滿氫燃料電池車嘅兩個儲氫罐只需 3 分鐘,續航里程達 600 公里! 你冇睇錯!係3分鐘!即係你煮一個杯麵嘅時間,㗎車就已經叉好! 雖然係可以好快叉好電,但係氫能源係一個極高成本嘅投資! 想知道咩係氫能源嘅話就睇落去啦!

氫能車是什麼?

氫能車內置燃料電池,透過氫氣和氧氣產生的化學作用製造電流,推動車輛行駛,而兩種氣體在化學過程中,產生的副產品只有氫和氧的複合物,即水份,對環境無害。

氫能車優點

1)氫燃料電池的能量密度較傳統鋰電池高,即較小的電池便足以推動汽車行駛相同距離的路程

2)氫燃料電池可產生的能量,一般較傳統鋰電池高兩至五倍

氫能車缺點

1)氫能車價格偏高:「起跳價」達約6萬歐羅(約52.2萬港元),較傳統電動車高出近兩倍

2)氫能車發展緩慢:Volkswagen是全球第二大車廠,已完全放棄氫能計畫。Benz亦已投資氫能數十年不見成果。

氫能源

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓