【田田I LOVE YOU!:國際同志驕傲月】

0
145
同志驕傲月

唔知大家有無睇尋晚(28號)首播嘅《大叔的愛》?《大叔的愛》係一套以同性愛情為主嘅喜劇,喺日本播出嘅時候已經大受歡迎!嚟到香港就由Mirror成員Anson 同Edan主演,未開拍前已經引起好大迴響!睇完第一集嘅小編表示不行了! Danson呢對CP組合好正,仲要第一次睇到黃德斌咁有喜感!

其實6月除咗係《大叔的愛》香港版首播,仲係同志驕傲月黎!到底同志驕傲月係點黎?你又知唔知有好多國際品牌都會響應同志驕傲月推出一系列產品去宣傳同支持同志平權?大家喺睇《大叔的愛》嘅同時,不如一齊了解下同志驕傲月嘅相關資訊!

同志驕傲月介紹

1969年6月28日在美國發生了一場「石牆暴動」。在這個年代,同性戀者往往受到大眾歧視,而「同志酒吧」成為同性戀者的避風港。當時一間位於紐約的同志酒吧「石牆酒吧」,遭到警察突然上門檢查,因而引發警民衝突,也激發同志群長期受壓迫的不滿。這場暴動在3小時內聚集近500人示威,並持續了5天。之此,每年6月被稱為「同志驕傲月」。

LGBT族群

同志驕傲月

六色彩虹旗

同志驕傲月

各大品牌的彩虹產品

同志驕傲月

香港同志平權發展

隨著社會進步,同志權利在世界各地開始備受關注。但在香港,同志的權利發展卻較其他地區慢。不少LGBT族群在香港一直努力爭取平權,希望日後香港能成為一個擁抱多元文化的城市。

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓