【時代終結:蘋果日報宣佈停刊】

0
98
蘋果日報

今日(24號)係《蘋果日報》發行最後一版紙本報紙嘅日子。由凌晨起,有唔少市民已經係報紙檔等候。而係網上,網民發揮互助精神,不斷更新即時資訊,話俾大家聽邊到有得買,目的就想每位香港人買到一人一份《蘋果》。

《蘋果日報》係1995年6月20日由黎智英創立。創報廣告更由黎智英做主角,當時佢係廣告講咗一句口號:「每日一蘋果,冇人呃到我」。當時正面臨97回歸限期,但黎智英堅持開辦《蘋果》,原因就係要做一份屬於香港人嘅報紙。

轉眼之間《蘋果》已經陪伴咗香港人26年,同唔少香港人一樣,小編都係睇《蘋果》大,中學睇蘋果動新聞到而家用蘋果App睇新聞。雖然《蘋果》過往嘅報導手法未必人人接受到,但係近年《蘋果》以「守護真相」為撰寫報導嘅方針,仲加入唔少新主題,迎合唔同觀眾。 面對香港現時局面,《蘋果》仍然謹守崗位,無懼新聞審查。現時,《蘋果》創辦人黎智英更被控「勾結外國或者境外勢力危害國家安全」罪,係赤柱監獄還柙中。 係最壞嘅時代,黎智英都堅持做好《蘋果》,但可惜不敵斷資金鏈而宣佈停刊。

最後,要多謝黎智英同《蘋果》員工嘅付出,26年無間斷黎香港人報導最新消息。希望大家都會記住《蘋果》為香港嘅付出,唔好忘記!種下果籽,心中發芽。WavingCat今日就同大家分享下蘋果日報嘅故事啦!

黎智英起家史

黎智英自小家貧,12歲偷渡到香港當童工。初期無心向學,到後來得到別人啟發而努力讀書。他曾擔任銷售經理,其後在股票市場獲利,在香港創辦佐丹奴時裝店、《壹週刊》及《蘋果日報》。

蘋果日報名字起源

《蘋果日報》報紙名稱是由黎智英所構思,他說:「假如夏娃當初不是咬了禁果一口,世上就沒有罪惡,也沒有是非,當然也不會有新聞。」

「蘋果化」的報導手法

《蘋果日報》的報章風格是在頭版放置大量圖片及大型口語化標題,文字卻只佔頭版的一小部分。利用圖片及顏色鮮艷的標題吸引讀者注意。在當時來說,是十分新穎的做法,此風格亦被稱為「蘋果化」。

首創「動新聞」

《蘋果》是全港第一批傳統報章進軍網上平台。在2009年5月1日《蘋果動新聞》誕生。動新聞顛覆整個媒體生態,新聞不再局限文字上,而是用短片帶出資訊。及後,不少報章仿效其做法。過去11年間,為大家製作出64萬段短片,總點擊率高達98億。

躍升本港公信力第三高報章

在2019年,香港中文大學傳播與民意調查中心發佈三年一度的傳媒公信力調查,訪問超過一千位市民。整體香港市民對大部分傳媒的公信力下降,只有《蘋果》逆市上升。評分由三年前的5.18升至5.71,連跳5級成為本港公信力第三高的報章。第一和二位分別是南華早報和東方日報。

黎智英給《蘋果》員工的家書

現正還柙的創辦人黎智英,在本年4月獄中親撰「家書」給予《蘋果》員工。除了叮囑員工工作小心外,更寫下:「高舉正義是我們新聞工作者的責任,只要我們不被不正義的誘惑蒙蔽,不讓邪惡透過我們而得逞,我們已盡責。」

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓