【日賣6支到暢銷榜常客:維他奶的故事】

0
1021
維他奶

伴我開玩笑~悶了相約見~相信呢首歌大家都聽過。維他奶真係伴隨咗小編讀書到返工。記得以前讀書,學校有一排小賣部無開,如果想飲野,就只可以幫襯飲品機,選擇淨係得豆奶同麥精;到而家返工,朝早都會飲下麥精,但其實小編至愛係維他檸檬茶!

相信個個香港人都識同飲過嘅維他奶,但原來開賣第一日先賣得六支,到底係咩原因咁唔受歡迎?同埋點解維他奶叫Vitasoy,唔係叫Vita Milk? 想知道多啲維他奶嘅資訊,記得睇落去啦!

維他奶成立歷史

維他奶創辦人羅桂祥博士希望大眾攝取足夠營養,建立健康生活,於是在1940年,推出含豐富蛋白質的豆奶飲品,並以相宜價錢出售。

點解叫Vitasoy唔叫Vita Milk?

維他奶當中的「維他」Vita,來自拉丁文,意思是生命,亦同人體不可或缺的維他命有關。在成立初期,維他奶稱Vita Milk,但政府認為Milk只能視為動物的奶所以反對其使用,於是維他奶改稱為「Sunspot」,直到1953 年改為「Vitasoy」,一直沿用至今。

第一日開售賣得六支

由於早期的維他奶沒有經過消毒處理,容易變質,市民必須當日飲用,所以推出初期不太受歡迎,發售當天只賣出6支。但隨著科技進步,維他奶改以高溫加熱殺菌處理,於是銷量大增。

維他奶自稱Soft Drink?

維他奶在70年代曾以「點只汽水咁簡單」作為廣告口號,更以「汽水部」命名負責生產維他奶的部門,甚至在1990 年維他奶公司自行出版的書籍以「汽水」形容維他奶。但維他奶公司指出soft drink在當時泛指一切沒有酒精的冰凍飲料,而不是現在大部分香港人認為有「氣」的飲品。

「維他檸檬茶」出現!

在1976年,維他奶推出副線品牌「維他」推出一系列果汁,從此維他奶不在局限在豆奶市場。在1979年推出檸檬茶同菊花茶飲品,直到現在仍然是市面上最受歡迎產品。

引起共鳴的廣告手法

維他奶

2021新產品發售

過去幾年,維他將檸檬茶重新包裝成潮飲,並改用簡稱「VLT」,更打破傳統用檸檬的「澀」做賣點。最近,維他更破格推出有氣檸檬茶 (Sparkling VLT),唔知大家會唔會想試下呢?

維他奶

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓