【從職業賭徒走到創業家:Lalamove的故事】

0
362
lalamove

講起本地品牌既大公司,你會諗係邊間呢?最近有消息傳出,本地成立既物流公司計劃上市! 講緊既就喺Lalamove啦!

消息指,Lalamove計劃喺美國上市,公司目前估值最少達到300億美元(約2325億港元)!

做物流做到上市,不禁令小編好奇佢既故事,原來!創辦人不單只係10A狀元,而且仲曾經係職業賭徒!今日就等WavingCat帶大家認識下依個品牌啦!

Lalamove係咩嚟?

Lalamove是香港科技物流公司,於2013年12月成立,提供即時、當日和預約訂單的物流貨運服務。

至今,Lalamove已在亞洲、拉丁美洲和美國的超過20個市場開展其業務,連結700萬以上的用戶,與超過700,000司機合作夥伴。

創辦人第一桶金係賭翻嚟?

創辦人周勝馥在史丹福大學修讀經濟學,畢業後就加入一家國際顧問公司工作。三年後他就離職,在澳門成為一名職業牌手。

他曾說:「我曾經賭錢,也賭得不錯,很多人賭錢賭到家破人亡、妻離子散,但我賭錢卻能令自己財務自由。」8年間贏取逾3,000萬元。

創業之路

憑著自己在賭場上贏的錢再加上自己的積蓄,他就創立了EasyVan(Lalamove的前身)。因為Lalamove成為世界上最快速的物流公司,平均送達的時間是46分鐘,所以在行內變得出名。

創業之路(續)

創辦人本以為投資200萬港元便足夠創辦及營運,結果實際需求高達1億美元,結果他引入多輪融資,獲高瓴資本集團及紅杉資本中國基金參與。

lalamove

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓