【新加坡樓市係點? 地產億萬富豪掃地皮?】

0
70
新加坡樓市

關於投資,除左投資股票市場外,有多少少錢嘅都可以選擇投資海外物業,用嚟收下租,增加被動收入!今日WavingCat就想同大家分享下關於新加坡樓市消息!

新加坡億萬地產富商郭令明同黃祖耀帶領嘅華業集團就以天價3.814億新幣競標左新加坡北部小鎮Ang Mo Kio嘅99年租賃土地。根據資料,該地塊面積為12679平方米,可以開發嘅最大總建築面積為31699平方米!

點解要咁貴都競投?

雖然新加坡仍然係度同Covid-19鬥爭緊,但係無礙新加坡對住房市場的旺盛需求!根據政府數據顯示,同前三個月相比,獅城第一季度私人住宅銷售總額增長了16.9%!達到8,100套!反映新加坡樓市正在回溫!

點解新加坡住宅需求上升?

房地產市場需求上升主要是由多種因素影響,其中包括低利率環境同疫情期間(無法旅行的消費者)產生的額外儲蓄。此外,雇主同僱員係疫情期間採用更靈活嘅辦公室/在家工作安排,對更大空間嘅需求也帶來了房地場市場額外嘅需求。 你地有錢的話會投資海外房地產嗎?

新加坡樓市

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓