【你知道嗎?香港最年輕的富豪係靠投資加密貨幣致富!】

0
155
富豪

上次WavingCat就同大家分享左2021年Forbes全球富豪榜,今日就想同大家貼地啲,分享番香港既富豪!

本港富豪身家較去年上升7.5%至2.58萬億港元,富上加富!最有錢係邊個?就係李嘉誠!佢既身家按年增加兩成至約2,761.2億港元!

真係貧窮限制左我地既思想,原來係可以咁有錢㗎! Forbes富豪榜上最年輕既香港富豪有兩人,他們均是29歲!

一個係帝國集團已故創辦人郭炳湘兒子郭基浩,身家約187億港;另一人是擁有約677億港元身家既Sam Bankman-Fried。 佢係邊個嚟?又係點樣白手興家成為年輕富豪?咁就要睇落去啦!

Forbes富豪榜上最年輕香港富豪—-Sam Bankman-Fried

Sam Bankman-Fried出生在美國三藩市灣區,父母都是史丹福大學的法學教授。

2010 年SBF進入麻省理工學院(MIT)學習物理。 大學畢業後,SBF進入了華爾街知名的證券交易公司 Jane Street 做交易員。

辭職去創業?

2017年9月,SBF辭去了職業交易員的工作。2個月後,他完成了團隊組建,創辦量化交易公司Alameda Research,為加密貨幣交易平台提供流動性。

他一直對市面上的交易平台不滿,曾寫出多份報告給平台參考但無果,才自己開發FTX交易平台。

移民香港開展創業之路?

SBF在2018年移居香港,並於2019年在香港開設加密衍生產品交易所FTX,繞過美國的法規,開發各種加密貨幣掛勾的衍生金融產品,他靠投資加密貨幣首次躋身Forbes富豪榜,成為香港最年輕富豪之一。

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓