【待遇大不同:殘奧獎金vs 奧運獎金】

0
463
殘奧獎金

奧運賽事進行得如火如荼,大家越來越投入係奧運氣氛當中!而要數今屆奧運其中一樣最多人討論嘅嘢就係得獎運動員會拎到幾多錢嘅獎金。有外界媒體為張家朗計過,佢一共可以得到750萬獎金!但大家又知唔知代表香港出戰殘奧嘅運動員可以獲得嘅殘奧獎金係幾多?想知更多嘅朋友記得睇落去啦!

提提大家:東京殘奧會會係2021年8月24號舉行

2020東京奧運獎金

殘奧獎金

2016年奧運殘奧獎金比較

殘奧獎金

殘奧奪金6次的蘇樺偉

雖然蘇樺偉曾為香港奪得6面殘奧金牌,更與「風之后」李麗珊同在1996年奪金,但在支援、待遇、社會迴響上都有很大落差。面對著不公平對待,他豁達面對。

殘奧獎金

蘇樺偉:「即使金錢上只有十分一,但我哋為咗運動同興趣,我哋盡咗最大努力,做到成績已經好開心﹗」

一起支持香港傷健運動員!!

2020東京殘奧會將在2021年8月24日舉行。大家除了觀看東京奧運會外,不妨觀看東京殘奧會!為他們打打氣!

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓