【結婚是我做過最好的決定 Bill Gates與妻子愛情故事】

0
78
billgates

Bill Gates今日宣布與Melinda結束27年婚姻,震驚全球!

曾經係眾人眼中的模範夫妻,如今Melinda 卻形容這段這段婚姻「已破裂到難以挽回程度」

據《富比士》報導,Bill Gates目前淨資產估計為 1,305 億美元,全球富豪排名第四, 所以大家焦點放係身家點樣分配, 同埋佢地共同創立既基金會去向將會係點!

目前佢地都冇談及到離婚原因,但外界認為,今次離婚後既財產平分,可能比全球首富Jeff Bezos離婚時困難。 你知道嗎?Bill Gates同Melinda既愛情故事係現實版「總裁愛上員工」嗎? 雖然佢地離婚好可惜,今日WavingCat就同大家回顧佢地既愛情故事啦!

Bill Gates 同 Melinda係點識?

咁就要翻去1987年,Melinda 係Microsoft任職,負責開發多媒體產品。有一日佢地係紐約一場員工餐會上認識當時既CEO Bill Gates,過了幾個月,兩人在停車場重逢,比爾蓋茲提出了約會的要求。1994年他們在夏威夷完婚。

鍾意對方啲咩?

Bill選擇她既原因,用Melinda自己的話嚟講,係因為因為「我熱愛生活、熱愛程序、熱愛人類,喜歡猜謎遊戲」,而她選擇Bill既原因,就係「因為我看見了他心底深藏的溫柔。」

婚後生活

結婚後,Bill 同Melinda育有3名子女,Melinda決定離開職場,專心照顧家庭。此舉令Bill十分驚訝!因為佢知道工作係佢妻子生命中極其重要的一部分!

退休生活

Bill自從淡出微軟日常工作後,就專注在非牟利的基金會,據基金會網站,基金會有1602名員工,自成立以來累計捐出548億美元款項!從擔任基金會領導人以來,Melinda就對全球醫療和教育問題投入了巨大的熱情和精力。

宣布離婚

Bills係Twitter宣布:「經過長時間思考和調整,我們決定結束婚姻。過去 27年,我們把三個優秀孩子撫養長大,建立一個基金會在全世界幫助人們享有健康充實的生活。 我們持續相信這項使命,並將持續在基金會合作,但是不再相信我們夫婦在生命的下個階段能共同成長。在我們開始邁入這個新生活之際,請給我們空間並尊重我們的隱私。」

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓