【從破產到紅遍全球- Marvel故事】上集

0
516
Marvel故事

Marvel故事來襲! Marvel熱潮紅遍全球,大家都唔陌生!每次有新電影上,即刻成為網上熱話。早係1940年,Martin Goodman決定為旗下公司Timely Comics注入新元素,加入新奇、華麗、引人入勝嘅激烈場面,Marvel嘅雛形就出現咗!再加鬼才Stan Lee 嘅加持,令唔少Marvel角色成為經典。 但原來成功嘅背後,Marvel都經歷過破產,最後有白武士嘅拯救令Marvel係谷底反彈!Marvel故事可謂迂迴曲折!

到底Marvel經歷咗啲咩令佢破產?邊位會係Marvel嘅白武士? 想了解更多Marvel嘅資訊,就記得睇落去啦!

Marvel故事從漫畫開始

Marvel 創辦人是出版商Martin Goodman,他在1939年成立Timely Comics。Timely Comics早前是以西部故事、偵探、冒險和科幻為主。一年後,Martin Goodman決定加入新元素要有新奇、華麗、引人入勝的激烈場面,於是Marvel雛形就誕生了。

Marvel 之父

Stanley Lieber 16歲進入Marvel的大家庭,以筆名Stan Lee 進行創作。他伴隨Marvel近60年,創造出超過八成的經典角色,所以Stan Lee被稱為美國漫畫界的龍頭大佬。

Marvel 曾經破產?

在1989年,MacAndrews & Forbes Incorporated 以8250萬美元買下Marvel,並且掛牌上市。新老闆Ronald Perelman對Marvel的角色和故事完全不清楚,甚至連Marvel和DC有甚麼分別都不知。隨漫畫銷量下滑,再加投資失利。7年後,Marvel正式宣佈破產。

白武士出現!

破產2年後, Marvel由玩具公司Toy Biz接手,老闆Avi Arad看準超級英雄的市場潛力,但礙於財政困難,只好向廠商尋求電影翻拍的機會並以有條件方式販售Marvel電影版權。最後,Avi Arad成功拯救Marvel,令Marvel電影紅遍全球。

Marvel故事

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓