【投資新手:手袋都可以投資 手袋保值術 女生篇】

0
96
手袋保值

Chanel再次宣布加價,手袋每年都加一次價,好似越早買越好。除咗可以早啲享受外,其實手袋都係唔錯嘅投資項目,因為手袋保值!

根據Knight Frank 係今年 3月發佈嘅奢侈品投資指數顯示,手袋品牌Hermes價格上升17%,升幅跑贏汽車丶酒丶藝術品同珠寶。可以睇到「疫」市下,手袋嘅升值潛力仲係好勁。今日Waving Cat就分享頭五位係二手市場有升值潛力嘅手袋俾大家參考!

資料來源:Vestiaries Collective

名牌手袋保值第1位

Chanel Timeless 又名Classic,是80年代由Karl Lagerfeld推出。手袋中的菱格紋及經典標誌設計深受女士歡迎。

手袋保值

名牌手袋保值第2位

Louis Vuitton Speedy,外型像旅行袋,用上Louis Vuitton的經典Monogram圖案。Speedy共有四個不同大小系列:Speedy25、Speedy30、Speedy35及Speedy40。

手袋保值

名牌手袋保值第3位

Hermès Birkin是Hermès的經典款式,於1984年面世,共有三種款式:Birkin 25、Birkin 30及Birkin 3。由於Birkin價值不菲,Birkin手袋成為地位象徵,所以深受不少城中名媛追棒。

名牌手袋保值第4位

Hermès Kelly亦是Hermès的經典款式之一,外形與Birkin非常相似。設有25、28、32、35公分,以及迷你等尺寸。

手袋保值

名牌手袋保值第5位

Chanel 2.55在1955年2月出產而命名,亦是Channel的經典系列之一。

手袋保值

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓