【投資新手系列:配股係咩嚟?】

0
34
配股

久違的投資新手系列!之前就同大家講左好多關於市場消息,今日就回歸投資新手系列同大家講下咩係「配股」啦! 最近就出現左「配股潮」,碧桂園、微盟、藍鼎國際等企業都紛紛推出配股! 作為投資新手嘅你地又知唔知咩係配股呢?今日WavingCat就同大家講下咩係配股啦!

配股即係咩?

配股是上市公司集資的另一種方法。上市公司會選取某些人士,例如企業現有股東,向他們發售新股份。它賦予企業現有股東對新發股票的優先取捨權。配股的特點是新股的價格是按照發行公告發佈時的股票市價作一定折價來確定的。

配股例子

例如一個企業已發行了1億股股票,並希望再發行2500萬股新股。此時,它就必須按1:4的比率向現有股東配售。每個股東都有資格按所持有的每4股認購1股的比例優先購買新股。

配股

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓