【香港女飛魚:何詩蓓游泳生涯】

0
343
何詩蓓

【香港女飛魚:何詩蓓的游泳生涯】恭喜何詩蓓獲得奧運200米自由泳銀牌!

今早嘅賽事真係好刺激,何詩蓓同金牌得主Ariarne Titmus嘅成績十分接近,只係相差0秒42秒。大家嘅實力真係叮噹馬頭,睇到好緊張! 其實何詩蓓至今擁有16項香港游泳紀錄,早係13歲已經打破香港紀錄,更係香港首位達到「A標」資格 (A標係Olympic Qualifying Time,泳手只要係國際游泳總會認可賽事中游出A標甚至更快嘅時間,將會直接獲得奧運入場券) 嘅泳手。係參加今屆奧運前,佢代表過香港出戰奧運、亞運同世錦賽嘅賽事,屢獲獎牌。係今屆東京奧運更歷史性為香港贏得首面游泳獎牌! 大家睇完何詩蓓嘅精彩賽事外,不如一齊了解下佢嘅故事!

身份顯赫的家族

何詩蓓爸爸是愛爾蘭人,而母親則是香港人,所以她擁有混血兒的外表。她更是前愛爾蘭總理查爾斯豪伊的侄孫女以及另一前總理史恩利馬斯的曾外甥孫。

自6歲起接受游泳訓練

何詩蓓自小和姊姊何雅舒習泳,4歲起到南華體育會參加游泳班,6歲正式接受泳隊訓練,10歲已首次代表香港參加埠際游泳賽後,其後獲獎無數。13歲的她在香港短池分齡游泳錦標賽400米個人混合泳以4分48秒42寫下首項香港紀錄。

「堅持」是最辛苦的一部分

她曾接受訪問說過因為訓練辛苦和沉悶,小時候不時有放棄的念頭。然而在游泳池認識了不少志同道合的朋友,為她帶來樂趣和動力。她又稱,香港人不論有多辛苦都會堅持下去,而她認為自己也有這種特質。

何詩蓓:「細個好多時游到泳池中間,有諗過上水走咗去。放棄好容易,門口就喺度,你上水行出去就得;但係要堅持落去先係最辛苦嘅一部分。」

是運動健將 也是學霸

何詩蓓畢業於聖保祿中學,在DSE七科共獲35分的佳績。她憑著學業及游泳成績,放榜前已獲已被美國密芝根大學取錄主修心理學。她指修讀心理學是希望在退役後成為兒童心理學家,能夠為小孩舒緩壓力。

代表香港出賽感到自豪

何詩蓓是擁有代表愛爾蘭及香港出賽的資格,所以愛爾蘭泳總多次向何詩蓓招手,但她一一拒絕,選擇代表港隊出戰比賽。

何詩蓓:「雖然我有一半係愛爾蘭人,但始終我對香港嘅關係好濃厚,每次代表香港都覺得好自豪。」

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓