【鏡粉的愛:Mirror Marketing風靡各行 Mirror廣告接不停!】

0
1086
Mirror廣告

今個月初,突然有一個關注組係Facebook冒起,叫做「我老婆嫁左比Mirror導致婚姻破裂關注組」,成立短短兩天已經突破10萬。最近Mirror廣告接唔停,群組當中有唔少人話自己老婆只要Mirror代言或者著過嘅產品都要去買,令到一眾人夫嘅荷包受到十萬點傷害,所以人夫係群組提議花姐幫Mirror接返啲平少少產品。

無錯,近年Mirror喺香港迅速成為不少公司嘅廣告寵兒。廣告由個人用品到金融產品都有,但點解個個都搵Mirror賣廣告?原來係關Engagement rate事?

何謂Mirror Marketing?

由於Mirror形象正面,粉絲購買力強。故此,不少品牌不惜重金禮聘Mirror成員作為產品代言人,務求產品得到巨大而正面迴響,此風氣稱為“Mirror Marketing”。

為何選擇Mirror?

當公司選擇產品代言人時,除了找一個與產品形象吻合的代言人外,亦希望代言人能把產品成為討論熱話。所以,社交媒體上的互動率 (Engagement Rate) 會成為公司選擇產品代言人的重要因素之一,因為Engagement Rate越高代表粉絲和代言人的關係越良好,也有利產品推廣。

Mirror成員在Instagram上的Engagement Rate

Mirror廣告
*更正Enagament為Engagement

資料來源:Social Blade

Mirror廣告為客戶帶來的正面迴響

Mirror廣告

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓