【比特幣價格好似坐過山車咁 發生咩事?】

0
85
比特幣1

唔知道大家有冇入手Bitcoin呢?如果有嘅話,相信最近你應該好焦慮!原因係最近Bitcoin價格好似過山車咁,大起大落!究竟發生咩事令比特幣大跌呢?

比特幣Fear and Greed Index由上月嘅73急跌到19,反映市場情緒現時極度恐懼!

WavingCat今日就同大家簡單咁講下發生咩事啦!

*本貼文不構成任何證券、金融產品或工具要約、招攬、建議、意見或任何保證。

主要原因1:內地全面封殺比特幣交易

內地機構要求金融機構、支付機構等不得用虛擬貨幣為產品和服務定價,原因是比特幣「嚴重侵害人民群眾財產安全,擾亂經濟金融正常秩序。此外,將在「挖礦」重地內蒙設立舉報平台。

主要原因2: 比特幣推手Elon Musk作怪?

比特幣推手Elon Musk的言論會影響到比特幣價格。來回顧一下馬斯克的言論: 1)Tesla宣布因「環保問題」禁止車輛用比特幣交易; 2)暗示Tesla已沽清所有比特幣; 3)澄清Tesla依然持有比特幣; 4)馬斯克再次「補鑊」,說了一句「Tesla有鑽石」,暗示Tesla會堅定持有比特幣,讓在暴跌中的比特幣稍微回升。

一系列事件導致恐慌!網民點睇?

比特幣

WavingCat提供金融理財資訊,讓你抓緊錢途 Follow WavingCat就可以緊貼市場最新消息!

IG: wavingcat.hk FB: WavingCat招財貓